Baru-baru ni beli sesikat pisang di pasar. Anak-anak memang suka sangat pisang yang dah masak kekuningan ni. Tapi bila masuk hari kedua, kulit pisang dah mula lebam walaupun isinya masih elok. Biasa pisang terlebih masak ni ibu-ibu buat cekodok pisang. Kali ni saya buat masker selepas sebahagiannya selamat dicekodokkan.
Bahan-bahan Masker Pisang
- 1-2 biji pisang yang telah masak
- 2 sudu makan madu
- Sedikit perahan limau nipis/ lemon
Cara penyediaan
- Lenyekken pisang dalam bekas bersih
- Masukkan madu dan limau nipis
- Gaul rata. Elakkan terlalu berair
Cara guna
- Bersihkan muka dan keringkan
- Sapukan masker tadi dengan rata dan tipis di seluruh muka dan leher
- Mungkin anda akan rasa sedikit gatal atau pedih di bahagian yang sensitif atau berjerawat
- Biarkan selama 15-30 minit atau hingga kering
- Bersihkan dengan tuala yang direndam air suam
- Bilas dengan air dan keringkan
Kelebihan masker pisang
Masker ini sangat mudah disediakan dan boleh dipakai terus. Ia sangat sesuai untuk kulit berminyak. Jika diamalkan selalu, kulit akan kurang berminyak dan tekstur kulit akan menjadi lebih lembut dan segar. Masker ini juga bersifat 'menyejukkan' muka dan mengurangkan ketegangan.
Selain dari masker, ada banyak lagi tips untuk kulit berminyak yang akan saya kongsikan nanti.
Selamat Mencuba!
ZETI HAFIZA ZAKARIA
Call/ Text +6019 936 6681
No comments:
Post a Comment