Momnesia : 5 tips untuk tangani masalah pelupa selepas bersalin supaya tak dituduh nyanyuk


Masalah pelupa selepas bersalin ni memanglah dikategorikan sebagai masalah kesihatan yang tidak serius dan kemungkinan besar akan bertambah baik selepas beberapa bulan. Tetapi, ada kalanya pelupa ni menganggu rutin harian ibu di rumah dan pejabat. Tak pasal-pasal kena label 'muda-muda dah nyanyuk' oleh kawan-kawan pejabat. Lebih buruk, bila pelupa kita hingga menyebabkan kecuaian dan kemalangan. Bayangkan jika masakan terjerang di dapur sehingga hangus, pintu rumah tidak berkunci atau anak tertinggal di dalam kereta (Nau'zubillah) hanya kerana masalah pelupa seorang ibu... sudah tentu kita tak mahu ia berlaku.

Secara umum, masalah ini disebabkan 4 punca utama seperti yang saya kongsikan di sini. Apa yang boleh dibuat untuk menangani masalah momnesia? Berikut adalah 5 tips  yang boleh dicuba:

  1. Ambil makanan  untuk kesihatan otak : Bila dah selalu lupa ni, ibu-ibu kena selalu makan benda-benda yang kaya dengan omega-3, omega-6, antioksidan, folat dan zat besi. Contoh makanan yang baik untuk kesihatan otak adalah seperti di sini. Makanan jenis ni membantu kecerdasan otak dan kurangkan masalah pelupa.
  2. Tidur mencukupi : Bukan senang nak dapat tidur mencukupi jika kita ada anak kecil ni kan? Lebih-lebih lagi kalau anak kita menyusu badan. Setiap beberapa jam akan terjaga untuk menyusu. Pakar kesihatan mencadangkan orang dewasa tidur malam selama 7-9 jam sehari. Tidur yang mencukupi penting untuk kita lebih fokus dalam melakukan aktiviti harian. 
  3. Fokus lakukan satu benda dalam satu masa sahaja : Walaupun ibu-ibu memang diberi kelebihan mampu buat beberapa perkara dalam satu masa (multitasking), cuba jangan terlalu menekan minda dan tubuh kita. Otak dan badan kita boleh jadi 'letih' bila dipaksa bekerja terlalu banyak. Ia menyebabkan kita mudah lupa dan tidak fokus. 
  4. Bersenam atau beriadah : Aktiviti kecergasan mampu membantu peredaran darah yang lebih baik dan membantu oksigen sampainke otak dengan lebih baik. Fungsi otak akan menjadi lebih baik, meningkatkan kemampuan mengingat dan memahami sesuatu perkara. 
  5. Buat senarai tugas (to-do-list) : Mungkin ada ibu-ibu yang dah biasa tentang perkara ni. Teruskan. Bagi yang tak biasa, boleh cuba tulis senarai tugas, aktiviti dan perancangan harian, mingguan atau bulanan. Jangan lupa kemaskini senarai setiap kali ada aktiviti/ perancangan baru. Semak senarai anda sebelum tidur dan sebelum memulakan aktiviti harian di waktu pagi. Insya Allah ia akan mengelakkan kita jadi pelupa.

Bagaimana suplemen Shaklee boleh membantu?

Alhamdulillah, ibu sekarang ada pelbagai cara alternatif untuk meningkatkan kesihatan. Amalan gaya hidup dan pemakanan sihat mesti diutamakan sebelum menambah makanan tambahan dalam checklist ibu. Shaklee mencadangkan Set Kesihatan Wanita untuk ibu-ibu yang sedar keperluan makanan tambahan dalam kehidupan hari ini. Set ini juga membantu ibu dalam menghadapi masalah Momnesia.Kandungan Set Kesihatan Wanita : 
  • GLA Complex : kaya dengan asid lemak Omega-6 dari borage oil yang lebih tinggi dari EPO. Membantu dalam menyeimbangkan hormon wanita yang berubah-ubah. Bermanfaat kepada ibu yang ada sindrom pra-haid (PMS), pra-menopause juga membantu dalam kecantikan kulit, kuku dan rambut. 
  • Omega Guard : minyak ikan tulen yang baik untuk kesihatan otak, jantung dan sendi. Juga membantu dalam mengimbangi hormon, meningkatkan imuniti dn banyak lagi. Ibu yang perlu fokus dalam tugas harian patut ambil suplemen ini.
  • OsteMatrix : supleman kalsium dan magnesium yang diperkaya dengan Vitamin D ini membantu dalam kesihatan tulang, mengekalkan tekanan darah normal, mengurangkan gejala stress dan kemurungan, membantu kesihatan otot dan saraf. Sesuai diamalkan oleh ibu yang sukar tidur lena dan sering mengalami kekejangan otot atau sakit-sakit badan.
Insya Allah dengan mengamalkan set ini, ibu akan dapat meningkatkan kesihatan dengan cara selamat seterusnya dapat membantu masalah pelupa selepas bersalin agar tidak berlarutan. Hubungi saya untuk pertanyaan lanjut dan konsultasi percuma. 


Superibu in progress,

ZETI HAFIZA
019-9366681
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...